sâmbătă, 10 martie 2012

Rugaciunea

                                                                                 
            Cu privire la rugaciune,fariseii si oamenii fara judecata faceau intocmai ca si cu postul. Fariseii se legau cu curele la maini,se asezau la coltul strazilor pe unde trecea multa lume si incepeau sa se roage,tragand cu coada ochiului sa vada daca se uita lumea la ei. Apoi se porneau a dondani repede-repede,miscand buzele,oftand si gemand, ca sa-i auda cei dimprejur cum se roaga.
             Si la pagani sarbatorile erau insotite de zarva mare. Preotii strigau tare,ca sa fie auziti de zii lor din cer,isi scrijeleau trupul sa le curga sange si saltau nebuneste,tipand ca sa atraga luarea aminte a Cerului. Unii salbatici din Africa urmeaza si azi tot asa:bat tobele si fac larma mare,in chip de rugaciune catre demonii lor.
              Fata de astfel de obiceiuri neroade,Iisus a dat ucenicilor Sai,cu privire la rugaciune,aceasta invatatura:   Cand va rugati,nu fiti ca fatarnicii care vor sa arate oamenilor ca se roaga. Din contra,cand vrei sa te rogi intra in camera ta, inchide usa si roaga-te Tatalui tau pe ascuns. In loc de a sporovai multe din gura, ca paganii, carora li se pare ca vorbirea multa si tipetele vor fi ascultate, roaga-te astfel:
               Tatal nostru care esti in ceruri sfinteasca-Se numele Tau,vie imparatia ta faca-se voia Ta precum   in cer asa si pe pamant. Painea noastra cea spre fiinta da-ne-o noua astazi  si ne iarta  greselile noastre precum si noi iertam gresitilor nostri si nu ne duce pe noi in ispita,ci ne izbaveste de cel  viclean. Ca a Ta este imparatia,puterea si slava,in veci. Amin!  (Matei VI,5-13).
                Intr-adevar,rugaciunea nu sta in vorba multa,in strigate ori schimonoseli.Rugaciunea este altceva.
                1.Rugaciunea este indreptarea cugetului catre Dumnezeu,cu dorinta de a implini cat mai bine sarcinile vietii de aici si a o pregati pe cea de dincolo.
                       Pentru a-ti pironi cugetul la sarcinile cele mari ale vietii,nu e potrivit lucru sa iesi in strada,unde e imbulzalea oamenilor,ci se cade sa te retragi intr patru pereti,sa inchizi  ochii trupului si sa deschizi ochii sufletului,adica sa se destepte in tine gandul cel mai tainic despre raspunderile fata de tine si fata de toti cei dimprejurul tau. Sa te intrebi: Fost-am azi drept in judecatile mele? Fost-am curatin simtirile mele? iar vointa mea, fost-a ea indreptata spre bine? Nu cumva am avut si unele ganduri rele? Oare simtirea mea nu a fost patimasa? Si pornirile vointei mele nua au fost vinovate?
                 2.Rugaciunea este apoi hotararea gandului de a indrepta tot ce simti ca ai gresit.
                         Dupa ce te-ai judecat singur,fara sa ascunzi nimic de tine insuti,si simti cainta pentru tot ce ai gresit,trebuie sa te hotarasti a nu mai repeta niciodata acele greseli.Iar pentru aceasta e bine sa masori scurta ta viata cu vesnicia care te asteapta si,inaltandu-ti ochii catre cer,sa inchiei socotelile tale cu rugaciunea cea de toate zilele:
                  Parinte,care esti in ceruri,fie numele Tau sfant pentru toti. Vie cat mai repede imparatia Ta peste toate neamurile pamantului(sa ajunga adica toti oamenii crestini adevarati,iubitori de cinste si dreptate).Dane putinta de atrece traiul nostru cu vrednicie,agonisind cinstit painea de toate zilele.Iar cand gresim, iarta-ne greselile,dupa cum si noi vom cauta sa ne aratam cu ingaduinta fata de cei ce ne gresesc noua.Dar,fiind ca noi, oamenii suntem slabi,fereste-ne,Doamne,de ispite,ca a Ta este puterea si stapanirea in veci.Amin!
                 Astfel,rugaciunea ese ca o putere noua,care se adauga in fiecare zi sufletului,intarindu-l pe om impotriva tuturor nevoilor si greutatilor vietii.   

           Rugaciunea nu numai ca ne smereste si ne curata sufletul,dar are puterea de a ne insanatosii si trupul din punct de vedere biologic.Acest lucru a fost afirmat chiar si de catre stiinta!

                                                                                 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu